Menu
Your Cart

Syarah Matan Tuhfah Al-Athfal

Syarah Matan Tuhfah Al-Athfal
Penulis: Ustaz Mohd Hazri Hashim al-Bindany
ISBN: 978-983-097-702-7
Kod: GB 0476
Tebal: 104 ms
Harga: RM 18.00/ RM 20.00
Berat: 0.19 kg (190 gm)
 
 
SINOPSIS
Buku ini menjelaskan hukum hakam ilmu Tajwid melalui bait-bait syair indah yang disusun oleh Syeikh Sulaiman al-Jamzuri.
 
Syair yang mengandungi 61 bait ini mengumpulkan hukum hakam ilmu Tajwid bermula dengan hukum Nun Mati dan Tanwin, hukum Nun dan Mim yang Bersabdu, hukum Mim Sakinah, hukum Lam Ta’rif dan Lam Fi’il, hukum Idgham Mislain, Mutaqaribain dan Mutajanisain serta pembahagian Mad.
 
Ustaz Mohd Hazri Hashim al-Bindany mensyarahkan syair ini dengan ringkas, mudah, berwarna dan berjadual serta contoh-contoh yang jelas supaya pembaca dapat memahami hukum hakam ini dengan sempurna.  

 
TENTANG PENULIS
 
Ustaz Mohd Hazri bin Hashim al-Bindany merupakan penceramah bertauliah yang aktif menyampaikan kuliah dan ceramah di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Juga merupakan pengerusi Darul Muhajirin Littafaqquh Fiddin, penggerak pengajian kitab-kitab turats di Hulu Selangor. Syarah Matan Tuhfah Al-Athfal ini merupakan karya keenam beliau yang diterbitkan Galeri Ilmu Sdn. Bhd selepas Solat Jemaah: Panduan Imam & Makmum, Bacaan Al-Fatihah Yang Sempurna, Tinta Tarbawi, Hayatus Sahabah: 20 Kisah Sahabat dan Hayatus Sahabah 2: 20 Pemuda Wira Rasulullah.